Jaguar Land Rover gjorde jätteförlust – måste banta hårt

Den brittiska biltillverkaren gjorde en jätteförlust på 44 miljarder kronor i fjol. Ett reformprogram genomförs som redan uppges ge effekt i form av lägre kostnader.
Annons

Brittiska Jaguar Land Rover tillämpar ett brutet räkenskapsår och när siffrorna summerades första april blev det en blytung förlust på 3,6 miljarder pund. Även omsättningen sjönk med 1,2 miljarder pund, till 24,2 miljarder.

Jaguar Land Rover sålde 578.915 bilar under fjolåret, en minskning med 5,8 procent. Både i USA och i Storbritannien ökade försäljningen, men den sjönk med cirka 35 procent i Kina.

Orsaken till nedgången tillskrivs en osäkerhet kring vad Brexit ska innebär, när Storbritannien (förmodligen) lämnar EU, samt den kinesiska marknadens nedgång. Men det är också känt sedan länge att Jaguar Land Rover, JLR, brottas med kvalitetsproblem och fått göra stora återkallelser. Land Rover kan segla vidare och gynnas av den växande suvmarknaden men Jaguar dras med ett delvis föråldrat utbud som inte säljer speciellt bra. Ett nästan totalt fokus på dieselmotorer har inte heller gynnat JLR de senaste åren.

Enligt JLR-chefen Ralf Speth sjösatte man ett reformprogram under andra halvan av 2018 och de sparåtgärderna visar redan effekt. Över en miljard pund har sparats sedan programmet inleddes.

En del av besparingarna innebär att arbetsstyrkan reduceras. I början av januari meddelade Jaguar Land Rover att man ska säga upp 4.500 anställda, tio procent av arbetsstyrkan.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen