Biltestarbloggen: Teslas laddnätverk är en enorm fördel

Det finns en viktig likhet mellan Teslas Superchargers och McDonalds restauranger.
Annons

Har du tänkt på vad det är som gör att McDonalds blivit så framgångsrika över hela världen? Jag minns från någon kurs på universitetet att läraren sa att det bland annat beror att man vet vad man får – överallt på alla deras restauranger i hela världen. 

Jag är just nu ute på en riktigt lång roadtrip med en Tesla Model 3 Long Range, en elbil som det inom Europa nästan går att åka vartsomhelst med.

Plötsligt slog det mig, någonstans mellan Arvidsjaur och Gällivare: Det är laddnätverket som är grejen med Tesla och som gör att de har en enorm fördel jämfört med alla andra biltillverkare. Ingen nyhet, kan man tycka, men jag insåg också varför det är så.

För precis som med McDonalds, vet man alltid vad man får när man åker till en Tesla Supercharger. Laddstolparna ser likadana ut och fungerar på exakt samma sätt på alla stationer. Man vet också att laddeffekten som erbjuds alltid kommer att vara hyfsat hög. Det är enkelt, smidigt och bekvämt. Tröskeln till att ladda är låg.

Biltestarbloggen: Teslas laddnätverk är en enorm fördel
Teslas superchargerstation i finska Kaaresuvanto. Den är till och med utrustad med de nya, snabba V3-laddararna!

”Längre räckvidd i all ära, men ett väl utbyggt och vettigt laddnätverk är egentligen ännu viktigare …”

Dessutom kommunicerar nätverket med bilen. Det berättar hur många laddplatser som finns tillgängliga på en viss station och det kan varna för begränsad funktionalitet om stolpar är ur funktion.

Med andra elbilar vet man ibland inte vad man kommer till för laddstationer när man kör en ny sträcka efter bilens navigation. Hur hög effekt finns det? Hur många platser? Är stolpen i drift eller ur funktion? Vilken leverantör är det? Har jag redan ett konto där eller måste jag registrera mig? Den här stolpen var ny för mig – hur fungerar den? Med mera.

Om jag var boss på något bilföretag skulle jag därför satsa mycket mer resurser på att få till ett bra laddnätverk där användarna ”vet vad man får”. Nya elbilar med längre räckvidd i all ära, men ett väl utbyggt och vettigt laddnätverk är egentligen ännu viktigare.

Nyheten att Tesla ska öppna upp sitt nätverk även för andra bilmärken är därför både glädjande och förvånande. Det kommer garanterat att hjälpa elbilismen framåt, men det tar samtidigt bort en betydande konkurrensfördel för Teslas bilar.

Annons
Annons
Rulla till toppen