Förslaget: Alla nybyggda hus måste ha laddplatser

I England väntas parlamentet rösta igenom ett lagförslag om att alla nybyggda hus måste utrustas med smarta laddboxar – en per parkeringsplats.

Förslaget: Alla nybyggda hus måste ha laddplatser

Alla nybyggda villor, (fler)bostadshus och kontorsbyggnader i England måste ha "smarta" laddboxar installerade för att kunna ladda elbilar och laddhybrider när belastningen på elnätet är låg, rapporterar bland annat Auto Express.

Det föreslås av den brittiska regeringen i ett lagförslag som nu passerat en remissrunda. Landets riksdag väntas rösta igenom det senare i år. Förslaget gäller endast riksdelen England, men separata förslag för Wales, Skottland och Nordirland ska vara på gång.

För villor och bostadshus är kravet att varje parkeringsplats ska ha en laddbox. För kontor är kravet dock bara att var femte parkeringsplats har en laddbox. Helt undantagna är flerbostadshus med endast gatuparkering.

Däremot har den brittiska regeringen investerat i forskning om både trådlös laddning och laddstolpar som kan fällas ner i marken när de inte används.

Förslaget påminner om den nya lag som trädde i kraft i Sverige i maj i fjol. Det kräver dock bara att tomma rör dras ut till varje p-plats när ett nytt bostadshus med fler än tio sådana byggs. Den svenska regeringen har velat skärpa reglerna, men har mött motstånd från bland annat Boverket.

Förutom att kräva laddboxar vid nybyggnation vill den brittiska regeringen även förbjuda nyförsäljningen av bilar med förbränningsmotorer senast år 2030 – med undantag för laddhybrider med en elräckvidd på minst 8 mil.

Bra förslag – Sverige borde ta efter!
104
25
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.