Tyska laddstolpar måste ta emot kort

Alla offentliga laddstolpar måste vara utrustade med kortläsare, enligt den nya förordningen som träder i kraft först 2023.

Tyska laddstolpar måste ta emot kort

Det tyska förbundsrådet (Bundesrat) godkände i dagarna en ny förordning som kräver att alla laddpunkter som byggs i landet i framtiden ska vara utrustade med kortläsare med knappsatser. Med det har förordningen, som mött motstånd från både biltillverkarna och energibolagen, passerat alla instanser och kommer nu träda i laga kraft juli 2023, rapporterar flera tyska medier.

Branschorganisationen för energi- och vattenindustrin i Tyskland, BDEW, har menat att förodningen kommer bromsa övergången till rena transporter. Detta eftersom installationen av kortläsare kommer öka kostnaderna för laddinfrastrukturen. BDEW har istället menat att digitala betalningsmetoder som Paypal och Google Pay är tillräckliga.

– Att enbart förlita sig på digitala betalningslösningar är motsatsen till enkelt och utesluter många konsumenter. Kortbetalning är bekant, transparent och eftertraktat av konsumenterna, har Klaus Müller, styrelseledamot på konsumentorganisationen Verbraucherzentrale (bokstavligen Konsumentrådgivningscenter, förkortas vzbv) kontrat i ett uttalande.

Den nya förordningen gäller inte existerande laddpunkter i Tyskland, som det idag finns över 46.000 av där. Precis som här i Sverige finns det en uppsjö olika betallösningar i form av bland annat olika appar och RFID-brickor, något den tyska lagstiftningen alltså ska få bukt med.

Svenska regeringen vill se EU-lagstiftning

Även den svenska regeringen har sedan i fjol försökt förmå branschen att införa ett enklare, enhetligt betalsystem som fungerar för samtliga laddnätverk i landet. Något sådant har dock ännu inte materialiserat, trots att regeringen och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman öppnat för att ta till lagstiftning – först motvilligt.

– Så länge som branschen själv tar ansvar är det en mycket bättre lösning eftersom det då kommer vara mycket enklare att ändra lösningar i takt med at tekniken utvecklas i både fordonen och betalningstekniken, sa Anders Ygeman till Recharge i augusti 2020.

Förra månaden sa dock Anders Ygeman i en intervju med Dagens Industri att det kan bli aktuellt att lagstifta fram en tvingande lösning. Helst vill ministern se att en gemensam EU-lagstiftning införs.

Ungefär samtidigt gick både OKQ8 och Preem ut med att man ska installera kortläsare vid sina kommande snabbladdare.

Sverige borde också kräva kortbetalning för alla laddstolpar!
267
17
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.