Ionity tar efter Tesla – introducerar plug & charge-teknik

Laddnätverket Ionity börjar nu med tekniken "plug & charge". Förare av vissa elbilsmodeller kommer därmed nu att kunna strunta i alla laddkort och RFID-bickor – det räcker att plugga in kabeln för att börja ladda.

Ionity tar efter Tesla – introducerar plug & charge-teknik
Porsche Taycan är en av elbilarna som kan använda den nya tekniken, meddelar Ionity.

Den som kört Tesla och använt någon av märkets Superchargerstationer vet hur smidigt det kan vara. Bara plugga in sladden i bilen så påbörjas laddningen. Det behövs alltså varken något laddkort eller någon RFID-bricka, till skillnad från samtliga av konkurrenterna – fram tills nu.

Nu börjar nämligen laddoperatören Ionity med en snarlik teknik, som ofta kallas "Plug & Charge". Med den behöver man bara ha ett betalkort eller dylikt inlagt i sin elbils dator så sköter den betalningen av laddningen åt en.

Det rör sig egentligen om en internationell teknisk standard, ISO 15118, som funnits sedan 2014. Den hade alltså funnits i tre år redan när Tesla började ta betalt för snabbladdning 2017 med hjälp av sin egna, proprietära "plug & charge"-teknik.

Skälet till dröjsmålet lär vara att det ifjol släpptes en ny, omarbetad standard kallad 15118-20 som inte är bakåtkompatibel med den gamla (ISO 15118-2). "Plug & charge"-tekniken är också lite knepig att börja använda. Det är många "kockar i soppan" som måste ha certifikat, som vår vän Tibor Blomhäll på Tesla Club Sweden tidigare sammanfattat det:

"Problemet är att det är många kockar inblandade i soppan. Och för att få den säkerhet som behövs vid penningtransaktioner måste alla kunna lita på varandra, alla behöver kunna identifiera sig. Varje kock behöver ett eget ID-kort, ett eget certifikat.

Bilen fick ett certifikat vid tillverkningen. Laddstolpen behöver också ett, som visar att den är en riktig laddstolpe, ingen som försöker luras och knäcka systemet och ta betalt för låtsasladdningar. Och laddoperatören som driver laddstolpen också. Och någonstans ska det finnas en databas där kunden hade anslutit sitt kreditkort – och de ska ju också certifieras. Slutligen ska även de som ger ut certifikaten i sin tur certifieras."

Funkar i vissa elbilar

Mercedes-Benz EQS ska kunna använda den nya plug & charge-tekniken.

Det lär också vara förklaringen till varför bara vissa elbilar ska kunna utnyttja denna nya betalmetod. Ionity har inte släppt någon uttömmande lista men nämner i ett pressmeddelande att bland annat Porsche TaycanFord Mustang Mach-E och Mercedes-Benz EQS ska kunna betala med "plug & charge".

Ionity är ett samarbete mellan Volkswagengruppen (Porsche, VW, Audi, Skoda, Seat, Cupra, Bentley, m. fl.), BMW (Mini), Daimler (Mercedes-Benz), Ford och Hyundaigruppen (Hyundai, Kia och Genesis). Vi kan därmed nog vänta oss att samtliga av dessas nyare elbilar på sikt får "plug & charge".

Idag finns det 371 Ionitystationer i Europa, varav 23 i Sverige. De flesta är koncentrerade i landets södra och mellersta delar. Operatören planerar dock en stor expansion i Europa och har bett sina ägare om mer pengar för att kunna göra detta.

Hoppas fler laddoperatörer tar efter!
414
6
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.