Regeringen vänder: Öppnar för ytterligare skattesänkningar

Finansminister Mikael Damberg är öppen för ytterligare skattesänkningar på bränsle, "om det visar sig praktiskt möjligt att genomföra".
Annons

Finansminister Mikael Damberg presenterade under ett möte med finansutskottet på tisdagen en mer öppen hållning till större sänkningar av drivmedelspriserna än vad regeringen redan har föreslagit.
– Jag är pragmatisk, för mig är det viktigt att vi kan kompensera hushållen, säger han till TT.

De höga bränslepriserna i Sverige har lett till idel politiska utspel den senaste tiden. Den 14 mars föreslog regeringen ett krispaket som inkluderade fryst reduktionsplikt, minst 1 000 kronor i kompensation till alla som äger en bil, samt tillfälligt sänkt skatt på bensin och diesel med 1,3 kronor per liter i tillägg till de 50 öre som beslutates om tidigare. Större sänkningar än så skulle innebära ett brott mot EU:s energiskattedirektiv, enligt regeringen.

Hoppas på undantag

Det hindrade däremot inte Moderaterna från att lägga fram ett eget förslag som går ut på att Sverige ska ansöka om ett undantag från EU-reglerna. Detta skulle göra det möjligt att ta bort energiskatten på diesel helt och hållet under tre månader, och sänka skatten på bensin i motsvarande grad. Detta skulle i så fall resultera i en prissänkning vid pump på fem kronor litern för diesel och fyra kronor för bensin.

Moderaternas förslag fick stöd av både KD, SD, L och V, vilket gav det majoritetsstöd i finansutskottet. Regeringen svarade med att det skulle vara omöjligt för Sverige att undantas från EU-reglerna.

”Hål i huvudet”

I måndags kallade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll förslaget för ”fullständigt orealistiskt” och menade att man ”lurar svenska hushåll” genom att lägga fram ett sådant förslag.
– Det är hål i huvudet om man ska vara helt ärlig. De har inte koll på hur det fungerar. [EU-]kommissionen kan inte besluta om ett undantag. Direktivet har förhandlats sedan 2014 och det är inte realistiskt att tro att de 26 andra medlemsländerna ska ändra sig, sa Strandhäll.

Vänder: ”Kan öppna sig möjligheter”

Nu verkar dock regeringen ha mildrat sin inställning i frågan. Mikael Damberg ställde på tisdagen dörren på glänt för Moderaternas skattesänkningar, även om de i dag är olagliga.
– Det kan öppna sig möjligheter att [EU-]kommissionen säger att det kan prövas, men det är fortfarande så att alla medlemsländer måste rösta och släppa fram en skattesänkning i Sverige och det kan också vara villkor för det, men jag stänger inte den dörren om det visar sig vara praktiskt möjligt att genomföra det, säger Damberg till TT.

Tills vidare ligger regeringens ursprungliga förslag kvar, och man är nu överens med finansutskottet om att priserna kan sänkas med 1,3 kronor litern redan den 1 maj – en månad tidigare än det var tänkt från början. När den kontanta kompensationen till Sveriges bilägare kan betalas ut är dock fortfarande oklart.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen