Bilägarna kan bli utan regeringens bränslepriskompensation

Kompensationen till landets bilägare som regeringen föreslog i mars ser inte ut att bli verklighet. Förslaget saknar stöd i riksdagen, rapporterar Sveriges Radio.
Annons

Det saknas stöd i riksdagen för regeringens förslag om att betala ut en kompensation på 1 000–1 500 kronor till landets bilägare, rapporterar Sveriges Radio. Med det ser det ut som att förslaget, som presenterades i mars som del av ett större stödpaket, kommer att falla.

Finansminister Mikael Damberg (S) säger till P4 Värmland att riksdagspartierna som motsätter sig förslaget vill att regeringen istället ska undersöka möjligheterna att få till ett undantag från EU:s regler för minimibeskattning.

Oppositionen vill se att skatten sänks med uppåt fem kronor, ett förslag som klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) tidigare kallat för ”fullständigt orealistiskt” och ”hål i huvudet” på grund av EU-reglerna. Som mest kan literpriset vid pump sänkas med 1,3 kronor, vilket föreslogs i regeringens stödpaket.

Just nu är det i alla fall klart att drivmedelskatten ska sänkas söndagen 1 maj, vilket väntas sänka literpriserna något under måndagen därpå.

Statsminister Magdalena Andersson (S) ska ha tagit upp frågan om ett undantag på ett EU-toppmöte nyligen utan framgång, enligt Aftonbladet. Till P4 Värmland uppger Mikael Damberg att det inte är lätt att få till den här typen av undantag från EU-reglerna:

– Går det? Jag är ganska pragmatisk. Jag kommer fortsätta jobba för drivmedelskompensation. Om EU öppnar för att sänka skatten kan vi jobba mot det.

Annons
Annons
Rulla till toppen