Volvo försvarar kontroversiella hastighetsgränsen

Alla nya bilar får begränsas till 180 km/h.

Volvo försvarar kontroversiella hastighetsgränsen

Volvo fick mycket uppmärksamhet för en nyhet som presenterades tidigare i år. Nya Volvomodeller ska hastighetsbegränsas till 180 km/h – av säkerhets- och miljöskäl.

Bilarna ska också få kameror som kan avgöra om föraren är påverkad eller trött.

Nyheten möttes av både hyllningar och sågningar. Volvos utvecklingschef Henrik Green försvarar nu satsningen i Automotive News. Enligt honom har 80 procent av åsikterna varit positiva eller neutrala, och resten negativa.

"Det är inte svårt att bygga en bil som går snabbt. Det är mycket svårare att köra säkert", säger han, och fortsätter:

"Vi har hört argumentet att 'storebror ser dig', som jag kan förstå och sympatisera med. Det är en balansgång mellan vad man ska och inte ska göra som biltillverkare. Det är en relevant diskussion. Men därför har vi tagit fram de negativa kommentarerna vi fick när vi lanserade säkerhetsbältet för 60 år sedan för de är väldigt likvärdiga."

Risken att råka ut för en allvarlig olycka är förstås stor även i 179 km/h, men det är väldigt sällan någon Volvoförare kör i de här hastigheterna, enligt Henrik Green.

Så varför just 180 km/h?

"Vi var tvungna att balansera det mot alla möjliga scenarior och förhållanden. Det inkluderar tillfällen när folk behöver åka fort, som nödsituationer. Man måste balansera den möjligheten för föraren i dessa väldigt få fall med risken för en olycka. Det var så vi hamnade på 180 km/h som den bästa balansen. Det är fortfarande väldigt snabbt."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt rätt beslut av Volvo.
278
426