Lamborghini Countach återuppstår som V12-hybrid med 800 hk

Lamborghinis ikoniska V12-sportbil ska göra comeback, meddelar Lamborghini. Enligt en läcka blir det en V12-hybrid med 800 hästkrafter som ska tillverkas i en begränsad upplaga.

Lamborghini Countach återuppstår som V12-hybrid med 800 hk

Som vår krönikör, den rekordflitige Lamborghini-föraren Peter Ternström, skrev i mars så är det Lamborghini Countachs 50-årsjubileum i år. Den kantigt formgivna superbilen som prytt så många pojkrumsväggar genom åren visades nämligen först upp för världen den 11 mars 1971 på Genèves bilsalong.

Det måste förstås firas och sedan tidigare är det klart att en officiell Countach-utställning ska hållas under årets bilutställningsvecka i Monterey med start 15 augusti.

Lagom till det har nu Lamborghini delat en teaserbild (se ovan) och video i sociala medier med texten "Den nya Lamborghini Countach kommer".

Officiellt avslöjas inget mer än så, men tack vare en läcka på ett franskt nätforum vet vi redan en hel del om bilen, inkluderande det fullständiga modellnamnet: Lamborghini Countach LPI 800-4.

Som den första siffran i namnet gör gällande kommer systemeffekten ligga på 800 hästkrafter. Systemeffekt, ja, för enligt läckan ska det röra sig om en fyrhjulsdriven elhybrid med teknik lånad från Lamborghini Sián. Countach antas vara byggd på den snart nedlagda Aventador.

Drivlinan består av samma 6,5-liters V12-sugmotor som i både Sián och Aventador. Det är dock oklart om bilen får samma kluriga lösning med en superkondensator istället för ett batteri som Sián använder.

Originalet, en drömbil för många.

Det rör sig i alla fall, av läckan att döma, inte om den nya Aventador-ersättaren som ams rapporterat om tidigare. Lamborghinis vd Stephan Winkelmann har själv bekräftat att denna ska få en helt nyutvecklad V12-motor (fortfarande utan överladdning) och hybriddrivlina.

– Tekniken är annorlunda. Det är en helt ny motor, en helt ny drivlina, ett nytt batteri. Allt är helt nytt. Det finns ingenting från Sián eller Aventador i bilen, sa Stephan Winkelmann om den nya hybriden till Autoblog i juli.

Enligt inlägget på det franska nätforumet ryktas Lamborghini planera att tillverka 112 exemplar av den nya Countach, något fler än Sián som bara tillverkades i 82 exemplar (63 coupéer och 19 roadsters). Prislappen kommer i sådant fall landa på runt 3 miljoner euro, eller ungefär 30 miljoner kronor.

Lamborghini Countach är en av mina drömbilar!
210
15
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.