Lamborghini Countach har återuppstått

Läckan stämde: Återupplivade Lamborghini Countach får hybriddrivlina på 814 hästkrafter med V12-motor.
Annons

Nu är den avtäckt, Lamborghinis hyllning av den ikoniska Countach som i år firar guldjubileum. Precis som tidigare läckor indikerade rör det sig om en fyrhjulsdriven V12-mildhybrid baserad på Lamborghini Sián (som i sin tur är baserad på Aventador).

Den nya Countach LPI 800-4 bjuder på en systemeffekt på 814 hästkrafter, varav 780 levereras av plattformkamraten Aventadors 6,5-liters V12 och 34 (25 kW) av en elmotor på 48 volt. Elmotorn är integrerad i den sjuväxlade dubbelkopplingslådan som sänder kraften vidare till alla fyra hjul via tre differentialer. Mer eller mindre identiskt Sián, med andra ord.

Lamborghini Countach har återuppstått
Den ursprungliga Countach ritades av den inflytelserike Marcello Gandini på designstudion Bertone.

Siáns udda lösning för energilagringen, en superkondensator istället för ett batteri, används också i Countach. Fördelen med det är att en superkondesator kan ladda upp och ladda ur energi riktigt snabbt. Nackdelen är att den inte kan lagra denna energi lika länge.

Superkondensatorn laddas upp vid inbromsning och laddas sedan ur vid hård acceleration. Det bidrar till att låta nya Countach avklara 0–100 km/h på 2,8 sekunder och 0-200 km/h på 8,6 sekunder, enligt tillverkaren. Toppfarten ligger på 355 km/h.

”En visionär bil”

Lamborghini Countach har återuppstått
Bakljusen är av bilder att döma identiska Lamborghini Siáns.

 – Countach LPI 800-4 är en visionär bil för stunden, precis som dess föregångare var, säger Lamborghinis vd Stephan Winkelmann i ett uttalande.

Det bör noteras att samme Stephan Winkelmann stod vid rodret när Lamborghini drog av täcket på retrokonceptet Miura år 2006. Då var det dock absolut inte tal om någon serietillverkning, det rimmade nämligen inte med varumärket.

– Lamborghini handlar om framtiden. Retrodesign är inte vad vi är här för, sa Stephan Winkelmann till Autoweek då för 15 år sedan.

Lamborghini Countach har återuppstått
Knappast retro: interiören på nya Lamborghini Countach inkluderar en centralt monterad 8,4-tums touchskärm.

Men nu ligger retro alltså helt i tiden. Lamborghini Countach LPI 800-4 blir därmed den första gången någonsin som tillverkaren återanvänt ett namn för en produktionsbil.

Som ytterligare en homage till originalet, som först kallades LP 112 internt, kommer produktionen dock begränsas till 112 exemplar. Samtliga är redan sålda, för ett pris som började på 2,6 miljoner dollar, cirka 22,5 miljoner kronor, exklusive moms och andra avgifter.

Lamborghini Countach har återuppstått
Annons
Annons
Rulla till toppen