Organtransporter i upp till 306 km/h

Ser du en Lamborghini Urus Performante med blåljus bakom dig, är du förmodligen körd hur du än gör. Det här är den italienska polisens nya tjänstebil.
Annons

När en polisbil plötsligt dyker upp från ingenstans blir det genast givakt i trafiken – hastigheten sjunker och från ingenstans har folk lärt sig blinka vid filbyte, man hälsar på sina medtrafikanter i bilen bredvid och allt blir som den finaste Hallmark-filmen. 

Frågan är om man beter sig på samma vis om man får syn på den italienska polisens nya åk – Lamborghini Urus Performante. Då lär man vilja trycka på lite extra, bara för att få en närmare titt. Lite mer spännande än en Volvo V90 eller en Volvo XC60, onekligen. 

Det är inte den första Lamborghini-modellen att ansluta till den italienska polisens styrka. Denna upplaga av Lamborghini Urus Performante är den sjätte modellen i ordningen som ”Polizia di Stato” får till sitt förfogande.

Den nya ”blåvita” Lamborghini Urus Performante-flottan hamnar i tjänst 2024 och ansluter till den redan tjänstgörande modellen Lamborghini Huracán LP610-4. I Lamborghinis pressrelease skriver de att supersuven kommer bland annat användas i särskilda uppdrag inklusive ”raska medicinska transporter av organ och plasma”.

– Det är med stor glädje som vi fortsätter vårt tjugoåriga samarbete med den italienska polisen”, säger Stephan Winkelmann, vd för Automobili Lamborghini. 

– Vetskapen om att våra bilar används inom allmäntjänstgöring och, framför allt, inom kritiska uppdrag som kan rädda liv, gör inte bara mig utan hela företaget väldigt stolt. Dessa initiativ ger oss stor tillfredställelse och är demonstrativt för våra starka band med Italien. 

Prestandamässigt är polisens Lamborghini Urus Performante-flotta utrustad med dubbelturbo V8-motorer med 666 CV (cheval vapeur), en 0–100-tid på 3,3 sekunder och en toppfart på 306 km/h. Snittförbrukningen enligt WLPT ligger på 14,1 l/100 km. 

Bland specialutrustningen finns en kylbox för organtransporter, ett skottsäkert vapenfack och ett utrymme i bak med plats för en hjärtstartare och första hjälpen-kit. 

Så blev el-gokarten en polisbil
Jubileumsversion av Lamborghini Revuelto
Klart: Nu kommer de första super-polisbilarna
Annons
Annons
Rulla till toppen