Checklista: 10 bästa råden när du ska köpa ny bil – detta måste du kolla

Premium Det är inte så lätt att köpa bil – och särskilt inte om den också ska vara framtidssäker i många år framåt. Men det finns några enkla knep du kan kolla innan du slår till.

Checklista: 10 bästa råden när du ska köpa ny bil – detta måste du kolla
Mycket att välja på – men bilsäljaren är inte alltid att lita på. Med våra tips riskerar du inte att köpa fel.

Här går vi igenom vad du måste ha koll på när det gäller dieselbilar, eldrivna modeller, partikelfilter för bensinmodeller samt de viktigaste assistanssystemen. Välj smart idag, då ökar du din bils andrahandsvärde när det är dags att sälja om några år.

Dieselbil? Glöm inte AdBlue

✔ En dieselbil ska ha AdBlue-rening. Köp inte en smutsig dieselbil! Det är inte bara dåligt för samvetet, din hälsa och miljön. Andrahandsvärdet på dieselbilar med höga NOx-utsläpp har politisk varningsflagg. Slentrianköp inte dieselbil – kör du oftast korta sträckor blir avgasreningen inte tillräckligt varm vilket kan leda till att partikelfiltret sätter igen sig. Jämför totalkostnaden för din drömbils olika motoralternativ. Kanske blir du förvånad?

Läs också: Volvo bekräftar: Då kommer AdBlue-rening till dieselbilarna

Gärna eldrift – minst en hybrid

✔ Bilar utan någon form av hybridisering är snart passé. Ska du vara framtidssäker köper du en bil som åtminstone är en vanlig mildhybrid – typ Toyota Prius. Laddhybrider är bra, men köp ingen med kort körsträcka på två–tre mil – de framstår snart som antika. Kräv fem mil på el.

✔ Elbilar lockar, men vänta med att köpa till efter 1 juli 2018 – då höjs elbilsbonusen till 60.000 kronor.

✔ Elbilar är dyra och utvecklingen går extremt snabbt. Elbilar som bara går 15–25 mil på en laddning är snart antikviteter – och andrahandsvärdet blir därefter, även om de rent tekniskt klarar vardagspendlingen för de allra flesta. Redan nu börjar nästa generation elbilar rulla ut på vägarna med längre räckvidd. Volkswagen ID ska till exempel fixa 50 mil på en laddning enligt NEDC-körcykeln, vilket borde innebära omkring 35 mil i verkligheten, till en prislapp som inte är mycket högre än för en Golf idag. Ta med det i din kalkyl.

Partikelfilter i bensinbilar

✔ Partikelfilter är ett måste på nya direktinsprutade bensinmotorer. Du vill inte drabbas av en "Bensingate". Fler och fler biltillverkare börjar med partikelfilter även i bensinmotorer. Ett exempel är Volvo som inför det från och med våren 2018.

Läs också: Bensinbilar med direktinsprutning spyr ut farliga partiklar – betydligt värre än dieselbilar

Över 120 gram? Då kan det bli dyrt

✔ 120 gram koldioxid per kilometer är den magiska gränsen när det nya bonus/malus-systemet införs den 1 juli 2018. Ligger din nästa bil betydligt över den – se till att den är inregistrerad innan bonus/malus träder i kraft. Efter det blir det skyhög skatt.

✔ Fosilfrossa! Det är långt ifrån slut med maffiga V8-maskiner men passa på och njut nu. Bilar registrerade före första juli får mycket lägre skatt än efter första juli – bra för andrahandsvärdet!

Läs också: Ford får svensk förtur av ansiktslyft Mustang för att undvika skattechock

Vägra autobromslösa bilar

✔ Autobroms – japp, det ska definitivt din nya bil ha. Helst ett system som också känner igen fotgängare. Men det är stor skillnad på hur bra olika tillverkare är när det gäller aktiv säkerhet. Gå in på Euro NCAP och titta på testresultaten! Nya Skoda Karoq fick exempelvis betyget 58 procent för förarstödsystem medan Volvo XC60 fick betyget 97 procent. Lilla och nya Kia Picanto fick usla 25 procent.

Läs också: Autobroms är effektivt – minskar olyckorna med 70 procent

Autopilot? Prova först

✔ Teknik som gör bilen delvis självkörande är på gång, men många system är långt ifrån vanebildande bra. Är det viktigt för dig – testa. Tesla är bäst i den här grenen.

Vad är viktigt för dig?

✔ Är ekonomi och driftsäkerhet det viktigaste, eller är det kanske utrymmen och komfort – eller bilupplevelsen? Våra testbetyg ger snabbt svar på vilka områden som en ny bil är bra och dålig på. Läs på innan du slår till i våra tester. Och i vår unika begagnatdatabas har ägarna själva satt betyg på sina bilar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag ska köpa ny bil 2018.
103
80