Officiell: Mercedes CLA Shooting Brake lockar med snygg design – och mer utrymme än förut

Officiell: Mercedes CLA Shooting Brake lockar med snygg design – och mer utrymme än förut

Det är bråda dagar hos Mercedes. Som om det inte vore nog med modellnyheter som en eldriven V-klassC-klass med mildhybridsystem och en AMG-version av suven GLE ska biljätten dessutom börja samarbeta med bittra fienden BMW om framtidens bilar.

Mitt i allt detta klämmer Mercedes också in premiären av CLA som kombi, eller Shooting Brake som den heter officiellt.

Mercedes CLA togs fram som ett mindre komplement till coupésedanen CLS som var tidigt ute i sin klass och som senare kopierades av flera andra märken. Och nu står det klart att även andra generationen CLA får ett Shooting Brake-syskon.

Vi kan dock börja redan nu med att göra klart att CLA Shooting Brake knappast är någon storlastare jämfört med "vanliga" kombibilar och den kommer inte köpas för sitt enorma lastutrymme. Den är dock mer praktisk än sedanmodellen och vissa föredrar säkert också designen på Shooting Brake före vanliga CLA.

Nya Mercedes CLA Shooting brake får precis som föregångaren ett kraftigt sluttande bakparti med breda baklampor. Fronten liknar den på A-klass men ser här ännu lite aggressivare ut. En kul designdetalj är de ramlösa fönsterrutorna i dörrarna.

Nykomlingen är fem centimeter längre än föregångaren men faktiskt några centimeter smalare. Axelavståndet är längre vilket borde ge bättre innerutrymmen. Bagageutrymmet sväljer nu 505 liter och en viktig detalj är att själva lastöppningen är hela 24 centimeter större, så det är betydligt enklare att lasta in prylar.

CLA-modellen är viktig för att Mercedes ska kunna locka yngre köpare som sänker snittåldern bland Mercedeskunderna. Köparna ska inte bara lockas av designen utan också av tekniknivån med nya infotainmentsystemet MBUX, som bland annat har stöd för samma typ av röststyrning som finns i nya mobiltelefoner.

Enda motorversionen som är officiell hittills är bensinmodellen Mercedes CLA 250 med en fyrcylindrig turbomotor på 225 hästkrafter och 350 Nm, som driver framhjulen och som har en sjustegad dubbelkopplingslåda. Fler modeller och även fyrhjulsdrift kommer senare.

Mercedes skryter om hur CLA Shooting Brake är en "sportbil med lastutrymme", men när vi testade senaste generationen av A-klass som den baseras på blev vi inte imponerade alls av köregenskaperna. Det blir intressant att testa nykomlingen på svenska vägar för att se hur köregenskaperna är.

Lanseringen sker i september 2019. De svenska priserna är inte klara.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag gillar designen skarpt!
142
27