Jeremy Clarksons nya attack på Greta Thunberg: ”En idiot”

Får skulden för att unga inte längre är intresserade av bilar.

Jeremy Clarksons nya attack på Greta Thunberg: ”En idiot”
16-åriga Greta Thunberg attackeras av sparkade Top Gear-programledaren Jeremy Clarkson i en ny intervju. Foto: Getty Images

Det är bara några månader sedan tidigare Top Gear-programledaren Jeremy Clarkson gick till attack mot Greta Thunberg och kallade henne för en "bortskämd snorunge som borde gå tillbaka till skolan".

Nu är det dags igen. Den här gången beskylls 16-åringen för att ha orsakat bilprogrammets nedläggning eftersom yngre personer inte längre är intresserade av bilar, påstår Clarkson i en intervju med The Sun.

"Ingen jag känner under 25 är det minsta intresserade av bilar. Greta Thunberg har dödat bilprogrammet. De får lära sig i skolan, innan de lär sig säga mamma och pappa, att bilar är onda", fortsätter han.

Jeremy Clarkson har med sin kärlek för snabba och högljudda bilar och misstro mot elbilar knappast gjort sig känd som någon klimataktivist. Nu erkänner han ändå för första gången att klimatförändringarna och den globala uppvärmningen "existerar".

"Men att gå runt och säga att vi alla kommer dö kommer inte lösa någonting", säger han, efter att ha kallat Greta Thunberg för "en idiot".

Läs också: Rasistattacker och homofobi – här är Jeremy Clarksons värsta misstag

Richard Hammond och Jeremy Clarkson tycker inte längre unga personer är lika bilintresserade som tidigare, och det skyller Clarkson på Greta Thunberg. Foto: Getty Images

Medhåll av Hammond

Clarkson får även medhåll av sin kollega Richard Hammond: "Jag hatar att säga det, men jag tror Jeremy har rätt. Unga personer bryr sig inte om bilar. Hur många barn växer upp med bilaffischer på väggarna nu?", säger han.

Den tredje medlemmen i Top Gear-trion (numera The Grand Tour-trion), James May, är däremot mycket mer positivt inställd till framtiden. Han har precis köpt två elbilar, en Tesla Model S och en vätgasbilen Toyota Mirai, för att jämföra dem båda. Sedan tidigare äger han också en BMW i3.

"Bilen är under hårdare granskning nu än någonsin, bortsett från bilens barndom. När jag var liten var bilen kung. Blev du överkörd var felet bara ditt eget för att du var i vägen. Så är det inte längre", säger han.

James May är mer positiv till framtiden och har sagt att han gärna kör på el om det innebär att han fortfarande kan köra bil. Foto: Drivetribe

Om det nu skulle vara så som Clarkson påstår, att unga personer inte längre är bilintresserade, finns det väl inget dummare sätt att påpeka det än detta. En 59-årig gubbe som officiellt hånar, nedvärderar och attackerar en 16-åring.

Oavsett vad man tycker om Greta Thunberg är det här fel väg att gå.

Jag är förresten inte så säker på att Clarkson har rätt. För varje år ser vi ett stort tillskott av yngre läsare på auto motor & sport och Recharge, för att inte tala om hur elbilar och självkörande bilar suddar ut gränserna mellan bil- och teknikvärlden – och där finns många unga teknikfans, både tjejer och killar.

Att Clarkson fick sparken från sitt eget program har inget att göra med klimatförändringarna – det får han skylla sig själv för. Och om hans nya program inte lockar tillräckligt många nya fans är det kanske helt enkelt för att det inte är tillräckligt bra?

 
Jag kollar på The Grand Tour.
133
111