Gängnätverk bakom stöldvåg mot Toyota och Lexus-bilar i Stockholm

Flera Toyota Rav4 och Lexus RX 450 var på väg att skeppas i containrar till Afrika när Polisen slog till. Deras teori: Stjäls för att betala för droger.
Annons

Stockholm har drabbats av en bilstöldvåg den senaste tiden. Efter ett större tillslag misstänker nu Polisen att det kan röra sig om nätverkskriminella som betalar för narkotika med de stulna bilarna, rapporterar Dagens Nyheter.

Så väl polis som försäkringsbolag ska ha märkt en kraftig ökning av stölder av bilmodellerna Toyota Rav4 och Lexus RX 450h i flera kommuner norr om Stockholm, uppger tidningen. Sedan februari ska 48 sådana bilar ha stulits i området varav hälften av stölderna ska begåtts i augusti.

Sårbart nyckellöst startsystem

Tjuvarna har utnyttjat ett välkänt knep för att ”duplicera” bilarnas nycklar och på så vis lura deras nyckellösa startsystem. Sårbarheten finns även hos andra bilmodeller, men i just detta fall verkar tjuvarna ha valt ut de två Toyota-tillverkade modellerna.

Gängnätverk bakom stöldvåg mot Toyota och Lexus-bilar i Stockholm
Tjuvarna kan enkelt lura systemet, men det går att skydda sig genom att förvara bilnyckeln långt från ytterdörren och i antingen ett RFID-fodral eller en plåtlåda. Grafik: ADAC, översättning av auto motor & sport.

Helt mönstertypiska var dock inte brotten, insåg polisen under sin utredning. Spåren ledde inte till östeuropa som annars är normen.

– Av erfarenhet vet vi att det nästan alltid är internationella ligor från Litauen som ligger bakom. Men den här gången ledde spåren åt ett annat håll, säger Daniel Almskog, tillförordnad chef för gränspolisens grupp mot internationella brottsnätverk i polisregion Stockholm till DN.

Polisen kunde slå till mot tjuvarna efter att de råkat stjäla en bil med en dold gps-sändare, som ledde dem till Upplands-Väsby norr om Stockholm där bilen höll på att lastas av tidigare kända, kriminellt belastade individer med nätverkskopplingar, uppger tidningen.

Efter tillslaget visade det sig att 17 av de 19 bilar som man beslagtagit varit på väg till Västafrika. Polisens hypotes är att bilarna skulle användas som betalning för droger åt nätverket. Eftersom dessa är värda mer i Sverige skulle man göra en god förtjänst på att sedan sälja drogerna här.

Polisen ska ha identifierat två olika yrkeskriminella nätverk i härvan. Fyra personer från det första sitter just nu åtalade för grovt häleri. Från det senare sitter sedan två personer från Litauen häktade misstänka för samma brott.

Annons
Annons
Rulla till toppen